Werking van de psychedelische truffel

Voorop: hier is veel over te vertellen en er is volop onderzoek naar, er is dus ook nog veel níet bekend.

De psychedelische truffel bevat een stofje, psilocybine genaamd, dat in hogere dosis een bewustzijnsveranderende staat teweeg kan brengen.

Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Psilocine zorgt ervoor dat de hersenen anders gaan werken. Dit begin je te merken na ongeveer 30 minuten. Zintuiglijke waarnemingen worden iets anders doorgegeven, kleuren worden als feller ervaren en geluiden worden intenser beleefd. Het ‘gewone denken’ raakt tijdens een trip wat op de achtergrond en er komt meer ruimte voor je gevoel.

Psilocine imiteert in het brein het effect van serotonine, een neurotransmitter die o.a. je stemming regelt. Ook lijkt een trip de neuroplasticiteit van de hersenen te vergroten en daarmee de kans te creëren om 'nieuwe banen' aan te leggen en oude patronen te doorbreken.

De setting waarin de truffel wordt genomen is belangrijk en bepaalt deels wat de uitwerking van de truffel kan zijn.

 

Drugs of plantmedicijn?

Een psychedelische reis kan je op verschillende manieren ingaan. De manier waarop (de set en setting) is in grote mate bepalend voor het effect dat de de magische truffel heeft. De 'manier waarop' bepaalt wellicht ook of je de psychedelische truffel onder de paraplu van drugs wilt plaatsen, of dat je het liever een plantmedicijn noemt (al is 'plant' strikt genomen niet een juiste benaming, de truffel behoort immers tot het rijk der schimmels).

Meer informatie over de setting.